Counseling bij draagmoederschap

Draagmoederschap is een diepgaand onderwerp voor iedereen die erbij betrokken is. Gesprekken met een gespecialiseerde counselor bieden ondersteuning waarbij wensouders, draagmoeders en eiceldonoren kunnen praten over verschillende thema’s. Het helpt om helder te krijgen welke onderwerpen belangrijk zijn en hoe daar mee om te gaan.

"Counselinggesprekken met wensouders, draagmoeders en eiceldonoren helpen vooraf, tijdens en na het draagmoeder traject om op een gelijkwaardige manier en open manier weloverwogen en goed geïnformeerde keuzes te maken die in het belang van het kind en alle betrokkenen zijn.”

Screening en counseling in Nederland

Omdat screening en counseling soms door elkaar heen worden gehaald, volgt hier een uitleg.

Bij een psychologische screening door een psychosociaal counselor worden wensouders, draagmoeders en eiceldonoren beoordeeld op hun mentale en emotionele welzijn, functioneren in het dagelijks leven en de kwaliteit van partnerrelaties. Tevens wordt het sociale netwerk en de motivaties van alle betrokken partijen geëvalueerd, waarbij vrijwilligheid, onbaatzuchtigheid en belangeloze intenties van groot belang zijn.

Bij counseling voor draagmoederschap wordt veel informatie gegeven en er worden verschillende onderwerpen besproken.

Counseling bij draagmoederschap zijn op maat gemaakte en persoonlijke gesprekken met veel praktische voorbeelden.

Het gaat bijvoorbeeld over de rollen en verwachtingen van alle betrokkenen in het draagmoederschapstraject. Ook wordt gekeken naar welke rol de draagmoeder (en eiceldonor) willen spelen in het leven van het kind, en wat de wensouders daarvan vinden. Afhankelijkheid, gelijkwaardigheid, angst voor afstand en nabijheid en verliesverwerking zijn ook thema's die besproken worden.

Omdat draagmoederschap ingewikkeld is, wordt er ook gekeken naar de relatie tussen iedereen en hoe ze omgaan met moeilijkheden. Bij draagmoederschap zijn er veel mensen betrokken, zoals familieleden. In de gesprekken wordt ook gepraat over de rol van het kind in de hele familie en of het kind bijvoorbeeld broertjes of zusjes heeft. Het belang van het kind staat voorop en er wordt ook gesproken over openheid naar het kind toe. Hechting is ook een belangrijk thema. Van draagmoeder naar kind, maar ook van (niet genetische) wensouder(s) naar het kind toe. En andersom: wat een kind nodig heeft om op een veilige manier te kunnen hechten en diens identiteit te kunnen ontwikkelen. Sommige mensen hebben vooroordelen, meningen en adviezen over draagmoederschap. De counselor bespreekt ook hoe je daarmee kunt omgaan.

De counselor kijkt naar alle partijen (en hun systemen), in welke fase ze zich bevinden vanuit juridische, praktische, ethische en medische invalshoeken. 

Bij zowel screening als counseling staat het belang van het kind voorop.

Voor wie is counseling?

Counseling is bedoeld voor iedereen die onderdeel is van een draagmoederschaptraject. Wensouders, draagouders en de eventuele eiceldonor met partner. Maar ook betrokken grootouders kunnen indien gewenst uitgenodigd worden voor een gesprek met een counselor.

Hoe zien de gesprekken eruit?

Elke ‘partij’ heeft een los gesprek. Nadat elke partij een gesprek met een counselor gehad heeft, volgt een gezamenlijk gesprek. Soms zijn er aanvullende gesprekken nodig om thema’s uit te diepen. Als de counselor de thema’s niet (genoeg) uitgediept krijgt, of vermoedt dat de draagkracht niet in balans is met draaglast, kan een counselor doorverwijzen voor (verdere) behandeling.

Het is mogelijk om tijdens- en na afloop van de zwangerschap een of meer gezamenlijke gesprekken te voeren. 

Ook is het mogelijk om bij moeilijkheden of tegenslagen hulp in te schakelen van een counselor.

Gespecialiseerde psychosociale counselors

Als je op zoek bent naar een gespecialiseerde psychosociale counselor op het gebied van draagmoederschap kan je terecht bij Stichting Dutch Register of Rainbow Family Professionals en bij POINT Netwerk, de beroepsvereniging van Belgische en Nederlandse fertiliteits counselors. Daar kan je een lijst opvragen met geregistreerde counselors met veel ervaring op het gebied van draagmoederschap. 

Bij DuRF zijn counselors aangesloten die een relevante opleiding hebben, werkervaring hebben op het gebied van draagmoederschap en multidisciplinaire intervisie bijwonen. Zij zijn op de hoogte van de laatste juridische, medische, politieke en psychosociale ontwikkelingen.

Bij Point Netwerk zijn aangesloten counselors met ervaring op het gebied van vruchtbaarheid. In dit register staan ook counselors met een relevante opleiding en werkervaring op het gebied van draagmoederschap.

De Nederlandse klinieken met IVF draagmoederprocedures maken gebruik van hun eigen gespecialiseerde GZ psychologen. 

Meer lezen

Op dit moment vind er in Nederland een groot onderzoek plaats dat gaat over counseling bij draagmoederschap. Meer informatie hierover lees je hier:

Onderzoek | Draagmoederschap en ondersteuning wensvaders/moeders

In onze kennisbank vind je meer interessante informatie en (wetenschappelijke) artikelen over counseling. Bijvoorbeeld:

Waarde van counseling bij draagmoederschap

Onderzoek | Gestational surrogacy | Voorbereiding, counseling, juridisch, medisch (draagmoederschap.nl)

Onderzoek | Counselling with donor conception and surrogacy treatments (draagmoederschap.nl)

 

 

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Draagmoederschap psychosociaal
Welke psychosociale aspecten zitten er aan draagmoederschap? [...]
Gezin na draagmoederschap
Een gezin dat gevormd is met hulp van draagmoeder, is een gewoon gezin maar ook een beetje anders. [...]
Kiezen voor draagmoederschap
Wat betekent het als je als wensouder(s) hulp van een draagmoeder nodig hebt om je kinderwens te realiseren? [...]