Een draagmoeder zoeken

Als je je als wensouders oriënteert op draagmoederschap zijn ‘hoe vind ik een draagmoeder’ en ‘hoe vind ik een eiceldonor’ misschien je eerste vragen. Het is belangrijk je eerst goed te oriënteren op draagmoederschap en je af te vragen of gezinsvorming met hulp van een draagmoeder voor jullie de juiste optie is.  

Op dit moment is het in Nederland niet toegestaan een oproep te doen om een draagmoeder te vinden. Het is ook verboden om te bemiddelen bij het vinden van een draagmoeder.   

Wat je wel kunt doen is je verhaal delen. Laat familie en vrienden weten dat je hiermee bezig bent. Veel mensen vinden een draagmoeder in hun eigen omgeving of via via. Soms delen wensouders hun verhaal via sociale media of een tijdschrift. Als mensen weten waar je je op oriënteert is er misschien wel iemand die draagmoederschap verder met jou wil onderzoeken. 

Sommige mensen wijken uit naar een draagmoeder in het buitenland, waar bemiddeling bijvoorbeeld wel is toegestaan. Dit heeft als nadeel dat het lastig is een band met de draagmoeder op te bouwen, voor jou en je (toekomstige) kind. Bovendien wil je er zeker van zijn dat de belangen van een draagmoeder (en een eventuele eiceldonor) goed gewaarborgd zijn. In het buitenland is het soms lastiger dit te overzien.

Als je als wensouders een mogelijke draagmoeder hebt gevonden is het belangrijk dat je elkaar goed leert kennen. Jullie gaan een intensief en bijzonder proces met elkaar aan. Daarvoor is het belangrijk dat jullie goed van elkaar weten hoe jullie in het leven staan, hoe je met verschillende dingen omgaan en hoe je goed met elkaar in gesprek blijft. Neem de tijd om elkaar goed te leren kennen voor je start met het traject. 

Het is altijd een goed idee om in gesprek te gaan met een professionele en gespecialiseerde counselor. Ook als de draagmoeder een bekende van je is. Dit kan je individueel doen als wensouders als je je oriënteert op draagmoederschap. Of samen met de draagmoeder voorafgaand aan een traject. Maar ook tijdens een traject of daarna kan het prettig zijn met een derde partij in gesprek te gaan die met je meedenkt en vragen kan stellen waar je zelf nog niet over na had gedacht. 

 

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Counseling bij draagmoederschap
Wat komt er aan de orde bij counseling bij draagmoederschap? [...]
draagmoeder buitenland
Waar moet je rekening mee houden als je een draagmoeder zoekt in het buitenland? [...]
Ervaringen van wensouders
lees hier ervaringen van wensouders [...]