Ik ben geboren met hulp van een draagmoeder

Welke plek heeft mijn draagmoeder in mijn leven?

Je bent een kind en je bent geboren dankzij de hulp van een draagmoeder. Misschien ken je de draagmoeder je hele leven al en is er altijd contact geweest. Of is de draagmoeder meer op afstand en is er geen contact.

In alle gevallen kun je vragen hebben. Vragen over de plek die je draagmoeder heeft in jouw leven. Bijvoorbeeld:

  • Wie is mijn draagmoeder? Waarom is zij mijn draagmoeder geworden?
  • Wat betekent de draagmoeder voor je? Hoe praat je over haar? Welke rol speelt zij in jouw leven? Hoe reageren je ouders?
  • Is er contact? Zou je meer of minder contact willen, of ander contact? Voelt het ontspannen of ongemakkelijk?
  • Als je een relatie wilt opbouwen met je draagmoeder, hoe doe je dat dan?
     

Als je ouders gekozen hebben voor een bekende draagmoeder, hebben ze misschien een draagmoeder overeenkomst gemaakt. Een document met afspraken over hoe zij het voor zich zagen. Vraag er eens naar. Wat kan je als kind als hier afspraken in staan die jij anders had willen zien?

Als het contact met je draagmoeder niet loopt zoals jij dat graag zou willen of als je ouders het lastig vinden, dan kunnen zij of jullie samen hulp vragen aan een gezinstherapeut, gespecialiseerde counselor of een ervaringsdeskundige professional.

Contact met andere kinderen die geboren zijn met hulp van een draagmoeder kan ook heel fijn zijn: zij weten wat het is om een kind van een draagmoeder te zijn, begrijpen je en kunnen je tips of raad geven. Via de stichting Zwanger voor een Ander kan je in contact komen met andere kinderen die met de hulp van een draagmoeder geboren zijn. Zij organiseren bijvoorbeeld ook regelmatig picknicks waar meer kinderen zijn met een draagmoeder. 

Afbeelding
homo kinderwens

Ook een eiceldonor?

Misschien is er naast een draagmoeder ook een eiceldonor geweest die jouw ouders geholpen heeft om jou te krijgen. Bovenstaande vragen gelden dan niet alleen voor het contact met de draagmoeder en haar gezin. Maar ook voor de eiceldonor en haar gezin.

Op het Landelijke informatiepunt donorconceptie kan je meer lezen over eiceldonatie en over donorkind zijn. Stichting Donorkind kan je helpen in contact te komen met andere donorkinderen. 

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Mijn moeder is draagmoeder of wil dat worden voor wensouders
Voor kinderen van een moeder die draagmoeder is of wordt. [...]
Mijn moeder is eiceldonor of wil dat worden voor wensouders
Voor kinderen wiens moeder eiceldonor is of wordt. [...]
Gezin na draagmoederschap
Een gezin dat gevormd is met hulp van draagmoeder, is een gewoon gezin maar ook een beetje anders. [...]