Mijn moeder is eiceldonor of wil dat worden voor wensouders

Je bent een kind en jouw moeder is eiceldonor in een traject met een draagmoeder. Of zij wil eiceldonor worden. Wat betekent dit voor jou? 

Als je moeder je vertelt dat zij eiceldonor is of wordt, heb je misschien veel vragen:

  • Hoe werkt eiceldonatie precies? Wat betekent dit voor jouw moeder? Hoe gaat dat met een draagmoeder? Hoe gaat het bij de bevalling en daarna?
  • Wat betekent dit voor jou? Krijg je een halfbroertje of -zusje? Welke rol speelt dat kind in jouw leven? 
  • Is er contact met de wensouders en de draagmoeder? Misschien ken je ze al of wil je ze graag leren kennen? Voelt het ontspannen of ongemakkelijk, en wat maakt het ongemakkelijk?
  • Hoe leg je dit uit aan je vrienden en klasgenoten?
     

Misschien maak je je zorgen of vind je het vreemd of stom. Of misschien ben je wel trots op je moeder. Het is belangrijk om hier met je ouders over te praten. Als jij of je ouders dit lastig vinden, kunnen zij of jullie samen hulp vragen. Aan een gezinstherapeut, gespecialiseerde counselor of een ervaringsdeskundige professional. Of met iemand anders die je vertrouwt, zoals een meester of juf op school.

Contact met andere kinderen in dezelfde situatie kan ook heel fijn zijn: zij weten wat het is als je moeder eiceldonor is, begrijpen je en kunnen je tips of raad geven. Via Stichting Donorkind kan je in contact komen met andere kinderen van eiceldonoren. 

Misschien vind je het ook fijn om de wensouders (beter) te leren kennen. Zodat je hun vragen kunt stellen over waarom ze een kindje willen met hulp van jouw moeder als eiceldonor, hoe het gaat na de geboorte en of je het kindje dan op kan zoeken. Misschien kan je een keer mee naar een echo of kunnen ze de kinderkamer laten zien. Misschien kan je ook de draagmoeder (beter) leren kennen. Zodat je kunt zien bij wie de baby in de buik groeit. 

Je vraagt je misschien ook af hoe je dit aan je klasgenoten, vriendjes en juf of meester uit kunt leggen. Je kunt met je ouders bespreken hoe je dit kunt vertellen. Zij of een juf of meester kunnen jou daarbij helpen. Als je het wil zou je ook een spreekbeurt kunnen houden over eiceldonatie en draagmoederschap, zodat kinderen beter begrijpen wat dat is.

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Ik ben geboren met hulp van een draagmoeder
Voor kinderen die geboren zijn met hulp van een draagmoeder. [...]
Mijn moeder is draagmoeder of wil dat worden voor wensouders
Voor kinderen van een moeder die draagmoeder is of wordt. [...]