Kosten draagmoederschap

Bij het vervullen van een kinderwens met hulp van een draagmoeder komen verschillende kostenposten. Zoals: 

 • Onkosten rond de zwangerschap 
 • Kosten van een behandeling 
 • Kosten counselor en jurist 

Onkosten zwangerschap

Het is gebruikelijk dat alle onkosten die een draagmoeder maakt rondom de zwangerschap vergoed worden. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Zwangerschapsvitamines 
 • Ovulatie en zwangerschapstesten 
 • Zwangerschapskleding 
 • Voorbehoedsmiddelen

 

Maar ook: 

 • Reis- en onkosten bij de behandeling 
 • Bijdrage voor gezonde voeding of cravings 
 • Compensatie van gemiste werkdagen voor de draagmoeder en haar partner, maar ook onregelmatigheidstoeslagen, aanpassing van werkzaamheden, inkomstenderving als de draagmoeder ZZP’er is en het missen van bonussen.
 • Kosten van extra oppas of schoonmaker bij de behandeling of in de zwangerschap 
 • Bijdrage (zorg)verzekering, het compenseren van het inzetten van het eigen risico, arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering , levensverzekering.
 • Kosten fysiotherapie of bijdrage sportschool na de zwangerschap 
 • Het opstellen of aanpassen van een testament.
   

Wensouders en draagouders maken voorafgaand aan de zwangerschap afspraken over hoe de financiële aspecten er in de praktijk uitzien. Bijvoorbeeld of de wensouders maandelijks een bedrag overmaken voor de onkosten, of de draagmoeder toegang krijgt tot een speciale bankrekening, of een betaalverzoek stuurt als ze onkosten maakt. Blijf met elkaar in gesprek over financiën. Er kunnen onvoorziene kosten bijkomen waar je vooraf niet over na had gedacht.

Hoewel commercieel draagmoederschap in Nederland bij de wet niet is verboden, is kinderkoop dat wel. In het nieuwe wetsvoorstel staat dat commercieel draagmoederschap verboden wordt. 

Kosten behandeling draagmoeder

De kosten van de behandeling verschillen afhankelijk van of de behandeling met de eigen eicel van de draagmoeder gedaan wordt, of via een IVF-traject met de eicel van de wensmoeder of een gedoneerde eicel. 

In een traject waar de eicel van de draagmoeder gebruikt wordt, kunnen er kosten zijn voor: 

 • Eventueel lichamelijk onderzoek vooraf aan de zwangerschap 
 • Soa-onderzoek en onderzoek naar infectieziekten
 • Materiaal voor zelfinseminatie 
 • Voorbehoedsmiddelen

   

Bij een IVF-traject zijn de kosten hoger. Voor het behandeltraject geldt dat er (voor een deel) sprake is van onverzekerde zorg. Als de wensmoeder de eicel levert wordt de IVF behandeling tot en met de ontstaan van embryo in lab vergoed. De plaatsing van de embryo bij de draagmoeder wordt niet vergoed. Wordt er gebruikt gemaakt van eiceldonor dan wordt het IVF-traject niet vergoed. De kosten kunnen afhankelijk van de kliniek en het traject uiteenlopen van 10.000 tot 30.000 euro. Hieronder vallen ook de kosten van de behandeling van de eiceldonor. 

Juridische kosten

Het is belangrijk om afspraken tussen wensouders, draagouders en een eventuele eiceldonor voorafgaand aan een zwangerschap juridisch vast te leggen. Tijdens de zwangerschap en na de geboorte van het (toekomstig) kind staat de jurist de wensouders, draagouders en eventuele eiceldonor bij in het contact met de raad van de kinderbescherming en bij de adoptie. Het is gebruikelijk dat wensouders, draagouders en een eiceldonor ieder bijgestaan worden door een eigen jurist. 

Kosten psychologische screening/counseling

Een gespecialiseerde counselor kan wensouders, draagouders en een eventuele eiceldonor informatie en ondersteuning bieden in het traject. Soms is een psychologische screening of begeleiding een verplicht onderdeel in een traject.  

Afhankelijk van de situatie gaat dit om een of meerdere gesprekken met de wensouders, een of meerdere gesprekken met de draagouders, een of meerdere gesprekken met de eventuele eiceldonor en partner. En een of meerdere gezamenlijke gesprekken. Er zijn gespecialiseerde counselors op het gebied van draagmoederschap die meestal werken met een vast uurtarief.  

Kosten draagmoederschap in het buitenland

Als het niet lukt om een draagmoeder te vinden in Nederland kan het aantrekkelijk lijken om een draagmoeder te zoeken in het buitenland. Waar andere regels gelden en commercieel draagmoederschap niet verboden is.  

De kosten van draagmoederschap in het buitenland lopen uiteen. Het waarborgen van de belangen van het kind, de draagmoeder, de eiceldonor en de wensouders moet boven de financiële aspecten staan. 

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Counseling bij draagmoederschap
Wat komt er aan de orde bij counseling bij draagmoederschap? [...]
Wetgeving draagmoederschap
Draagmoederschap heeft ook een zakelijke kant: hoe zit het juridisch [...]
draagmoeder buitenland
Waar moet je rekening mee houden als je een draagmoeder zoekt in het buitenland? [...]