Ik wil draagmoeder worden

Je overweegt om draagmoeder te worden. Of je wilt weten wat draagmoederschap inhoudt. Misschien omdat je wensouders in je omgeving zou willen helpen om hun kinderwens te vervullen. Of omdat je zelf (nog een keer) zwanger zou willen zijn, maar geen kinderwens meer hebt.

Verschillende aspecten van draagmoederschap

Draagmoederschap is een intensief traject waar veel bij komt kijken, ethisch, psychosociaal, medisch, juridisch,  financiëel en ook praktisch. Als je draagmoederschap overweegt is het belangrijk je hier goed over te (laten) informeren, zodat je hierin weloverwogen keuzes kan maken. Over alle verschillende aspecten van draagmoederschap vind je informatie op deze website.

Bespreken met je omgeving

Als je draagmoederschap overweegt is het belangrijk dit met je naaste omgeving te bespreken, bijvoorbeeld met je partner, eventuele kinderen of andere mensen die je nabij zijn. Wat vinden zij ervan dat jij draagmoeder wil worden? Soms hebben mensen tijd nodig om aan het idee te wennen. Als je dit traject in wil gaan is het belangrijk dat er mensen zijn in jouw naaste omgeving die jou kunnen steunen.

Vormen van draagmoederschap

Er zijn verschillende vormen van draagmoederschap. Draagmoederschap met jouw eigen eicel, een eicel van de wensmoeder of een gedoneerde eicel. In het eerste geval ben je ook genetisch verwant aan het kind wat je draagt voor de wensouder(s). Bij draagmoederschap met een andere eicel dan die van jouwzelf kom je automatisch in een medisch traject. Misschien weet je voor jezelf al heel duidelijk welke vorm van draagmoederschap het beste bij jou past. Verhalen en ervaringen van andere draagmoeders kunnen je helpen om een beter beeld te krijgen van wat de verschillende vormen van draagmoederschap betekenen op de korte en langere termijn.

Counseling bij draagmoederschap

Als je draagmoeder wil worden voor bekende wensouders is het belangrijk om de tijd te nemen het draagmoederschap met hen te bespreken. Wat zijn jouw wensen en verwachting in het traject voorafgaand een zwangerschap, tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd? En daarna, in het leven van het kind? En wat zijn de wensen en verwachtingen van de wensouders. Het is aan te raden deze gesprekken ook met een counselor te voeren. Je zou ook al een counselor kunnen raadplegen voor je met wensouders in gesprek gaat als jij voor jezelf draagmoederschap overweegt. Ook als je draagmoederschap voor onbekende wensouders overweegt is het heel belangrijk elkaar goed te leren kennen (ook los van het draagmoederschapstraject) en alle aspecten rond draagmoederschap goed met elkaar af te stemmen.

Rol als draagmoeder

Draagmoeder zijn behelst meer dan alleen een zwangerschap. Er gaat vaak een intensief traject aan vooraf. Maar ook na de zwangerschap blijf  je als draagmoeder onderdeel van het gezin en de ontstaansgeschiedenis van het kind. Het is belangrijk dat de kind zelf de ruimte krijgt ook invulling te geven aan de relatie met jou en eventueel ook jouw gezin. Het is belangrijk ook hier voorafgaand aan het traject over na te denken en dit te bespreken met de wensouders.

Afbeelding
draagmoeder en gezin
Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Gezin na draagmoederschap
Een gezin dat gevormd is met hulp van draagmoeder, is een gewoon gezin maar ook een beetje anders. [...]
Mijn moeder is draagmoeder of wil dat worden voor wensouders
Voor kinderen van een moeder die draagmoeder is of wordt. [...]
Counseling bij draagmoederschap
Wat komt er aan de orde bij counseling bij draagmoederschap? [...]