Wensouders en draagouders in gesprek: hoe doe je dat?

Inleiding

Als wensouders wil je hulp van een draagmoeder om je kinderwens te vervullen. Als draagmoeder wil je mensen helpen om hun kinderwens te vervullen. Jij wil hun kindje dragen zodat zij na de geboorte de verzorging en opvoeding op zich kunnen nemen.  

Misschien kennen jullie elkaar al lang omdat jullie bijvoorbeeld familie, vrienden of goede kennissen zijn. Misschien hebben jullie elkaar juist nog maar net leren kennen. 

Het maakt niet uit hoe lang je elkaar kent voordat je het traject in gaat. Wanneer je draagmoederschap overweegt zal je met elkaar stilstaan bij een vorm van ouderschap die waarschijnlijk nieuw is voor jullie allemaal. Als ook de hulp van een donor gevraagd wordt moet ook hier tijd en ruimte voor zijn. Dit heeft ook gevolgen voor het kind. Lees hier meer over op donorconceptie.nl

Je moet met elkaar de tijd nemen om deze reis samen voor te bereiden. Dit is belangrijk omdat: 

  • De keuzes die jullie maken effect hebben op het toekomstige kind
  • Je voor het leven met elkaar verbonden bent als er een kind geboren wordt
  • Je makkelijker tegenslagen kan doorstaan als je elkaar goed hebt leren kennen, en er voor een zwangerschap uitgebreide gesprekken zijn gevoerd over ieders verwachtingen en ideeën voor de toekomst. 

Belangrijke keuzes die jullie samen moeten maken vóór de zwangerschap

Bij het aangaan van een gezamenlijk traject is het belangrijk om samen keuzes te maken die bijdragen aan de gezondheid en geluk van het toekomstige kind. Deze beslissingen raken niet alleen jullie persoonlijke situatie, maar hebben ook invloed op de basis die jullie samen voor het kind leggen. 

De keuzes die worden gemaakt moeten goed voelen voor iedereen. Openheid en eerlijkheid in de gesprekken over draagmoederschap spelen daarbij een grote rol. Wanneer zorgen of twijfels in deze fase niet worden uitgesproken, kunnen die later tot spanningen leiden in het onderlinge contact. Vaak zijn het juist de kinderen die daar de meeste gevolgen van ondervinden. 

Door vanaf het begin helder en respectvol met elkaar te communiceren, vergroten jullie de kans op een warme en stabiele basis – voor jullie zelf én voor het kind. 

Lees meer over wat draagmoederschap voor het toekomstige kind kan betekenen.

Stel jezelf iedere keer de vraag: Kan ik de keuze die we gemaakt hebben later met een goed gevoel aan het kind uitleggen?
Sjors
Vader van kinderen die dankzij de hulp van draagmoederschap geboren zijn en counselor

Je blijft met elkaar verbonden, ook na de geboorte

Een draagmoedertraject is een lange reis. De reis eindigt niet bij de overdracht van een kind. Als er een kind wordt geboren ben je voor het leven met elkaar verbonden. Je krijgt er als het waren familie bij.

Wensouders die draagmoederschap overwegen zou ik heel graag mee willen geven: denk aan de familie van de draagmoeder. Een draagmoeder komt niet alleen. Die komt nooit alleen.
Liesl
Haar moeder was twee keer draagmoeder

Wat als het anders loopt dan verwacht?

Een draagmoedertraject is geen makkelijke reis. Het kan anders lopen dan afgesproken, gevoelens kunnen veranderen en soms zijn er ook tegenslagen. Dan moet je opnieuw met elkaar in gesprek en moet de route van de reis worden aangepast. Daarom is een goede voorbereiding zo belangrijk.

Om dit samen aan te kunnen, moet je elkaar kunnen vertrouwen. Het vertrouwen kun je vergroten door je met elkaar goed voor te bereiden op het draagmoedertraject en de periode erna als het kind overgedragen is. Een goede voorbereiding zorgt ervoor: 

  • Dat je met elkaar meer veerkrachtig bent om de tegenslagen te overwinnen die jullie tijdens het draagmoedertraject tegenkomen.
  • Ook vergroot dit de kans dat iedereen met een tevreden gevoel kan terugkijken op het draagmoedertraject. 

Zo voer je een goed en eerlijk gesprek met elkaar

Tijdens de voorbereidende gesprekken is het belangrijk dat je met elkaar aandacht hebt voor:  

  • Het belang van het kind
  • Openheid
  • Vertrouwen
  • Ruimte voor ieders standpunten
  • Ruimte voor ieders gevoel
  • De tijd nemen  

 

Het is belangrijk om tijdens deze voorbereidende fase elkaar veelvuldig te zien en intensieve gesprekken te voeren. Ook is het raadzaam de intensieve gesprekken af te wisselen met luchtige activiteiten zodat je elkaar in verschillende situaties leert kennen.  

Een counselor met expertise draagmoederschap 

Een counselor met expertise in draagmoederschap kan jullie helpen om meer verdieping aan te brengen in jullie voorbereidende gesprekken.  

Ook als je geen hulp van een ziekenhuis nodig hebt om zwanger te worden is het belangrijk om met z'n allen (wensouders, draagmoeder en haar partner en de eventuele eiceldonor en haar partner) in gesprek te gaan met een counselor gespecialiseerd in draagmoederschap. 

Geef elkaar de tijd om elkaar echt te leren kennen 

Er moet veel worden besproken. Het is belangrijk dat jullie elkaar veelvuldig zien. Plan meerdere afspraken, want je kunt niet alles bespreken op één avond. 

Wanneer het beter is om het traject niet samen te doen 

Kan er tijdens de gesprekken niet voldaan worden aan bovenstaande voorwaarden, of verschillen jullie te veel van mening dan kan het verstandig zijn om te stoppen met het traject samen. 

Maak heldere afspraken. Wees open en eerlijk over wat je van de ander verwacht voordat je het traject aangaat. Het is beter een fikse ruzie te krijgen als het kind er nog niet is over bepaalde dingen. En erachter komen dat dit niet de juiste draagmoeder is of niet het juiste stel (wensouders)
Jermain
geboren met hulp van een draagmoeder

Betrek ook de kinderen die er al zijn bij het traject

Vergeet niet de kinderen die er al zijn  

  • Praat met ze op hun niveau.
  • Laat ze kennis maken met alle andere betrokkenen (wensouders en hun familie, draagouder en hun families, eiceldonor en haar familie).
  • Beantwoord open en eerlijk hun vragen over wat jullie van plan zijn. 

Een counselor met expertise voor draagmoederschap kan jullie ook helpen om samen met jullie na te denken over wat jullie met de kinderen kunnen delen, en hoe jullie ze op een zorgvuldige manier bij jullie traject kunnen betrekken.  

Handige hulpmiddelen om gesprekken te voeren over draagmoederschap

Praatplaat

Ben je meer visueel ingesteld? Dan kan de praatplaat op deze website een handige hulpmiddelzijn. Volg de weg en bespreek aan de hand van de plaatjes de verschillende onderwerpen. HIeronder vind je de verschillende praatplaten.

Praatplaat laagtechnologisch draagmoederschap (draagmoeder is zwanger van haar eigen eicel) 

 

De volgende praatplaten volgen binnenkort

  • Praatplaat hoogtechnologische draagmoederschap (draagmoeder is zwanger van de eicel van de wensmoeder)
  • Praatplaat hoogtechnologisch draagmoederschap buitenland
  • Praatplaat draagmoederschap met eiceldonor (draagmoeder is zwanger van een eicel van een donor)

Boek

Binnenkort komt de stichting Zwanger voor een Ander met een boek overdraagmoederschap. Dit is een overzicht van onderwerpen die belangrijk zijn om met elkaar besproken te hebben als wensouders en draagmoeder. Dit Boek zal gratis te bestellen zijn.  

De link om boekje te bestellen volgt binnenkort.

Spel

Houd je van een spelletje dan kan een vragenspel voor wensouders en draagouders wat voor je zijn. Kijk voor meer informatie over het spel en hoe je het kan bestellen:

 Vragenspel voor wensouders en draagouders 

Delen op: FacebookTwitter