Ik wil eiceldonor worden

Eiceldonoren zijn nodig om wensouders te helpen die zelf niet over eigen (goede) eicellen beschikken. Als een van de wensouders een persoon is met eicellen die gebruikt kunnen worden tijdens een IVF of ICSI behandeling dan kunnen deze worden gebruikt bij draagmoederschap. Als er geen (goede) eicellen beschikbaar zijn, is er een eiceldonor nodig. 

De eiceldonor en de draagmoeder kunnen twee verschillende vrouwen zijn. Er kan ook gebruik gemaakt worden van de eicellen van de draagmoeder. In dat geval is zij draagmoeder en eiceldonor in één.

Een eiceldonor en een draagmoeder

Bij eiceldonatie worden eicellen na hormoonstimulatie via een punctie uit het lichaam van de eiceldonor gehaald. Daarna worden ze bevrucht met sperma van de wensouder (of één van de wensouders). De bevruchte eicel wordt vervolgens bij de draagmoeder ingebracht in de baarmoeder. 

In een traject met een eiceldonor en een draagmoeder zijn er drie gezinnen betrokken: dat van de wensouders, dat van de eiceldonor en dat van de draagmoeder. Zij moeten zich tot elkaar verhouden. Dat geldt ook voor het kind dat dankzij de hulp van de eiceldonor en de draagmoeder geboren wordt. 

Eiceldonor en draagmoeder in één

Als je als draagmoeder een kindje voor wensouders draagt of wilt dragen met je eigen eicel, ben je in feite - behalve draagmoeder - ook eiceldonor. De bevruchting kan plaatsvinden door inseminatie van het sperma van de wensouder (of één van de wensouders) bij de draagmoeder.

Besluiten om eiceldonor te worden

Besluiten om eiceldonor te worden is niet iets wat je ‘zomaar’ doet: er kunnen kinderen geboren worden uit bevruchte eicellen. Die kinderen kunnen in de toekomst willen weten wie je bent en/of contact met je willen zoeken, omdat ze nieuwsgierig zijn naar hun herkomst. 

Jouw keuze om donor te willen worden, heeft ook invloed op je omgeving. Het is fijn als je eventuele partner en/of kinderen weten dat je donor bent. Bespreek dit ook met hen. Donorkinderen willen straks misschien niet alleen weten wie jij bent, maar ook contact met jou. Als jij daarmee instemt, krijgen je partner en kinderen (als je die dan hebt) ook te maken met de donorkinderen. En van je eventuele kinderen zijn zij biologisch halfbroers en -zussen. 

Naast praktische en emotionele kanten heeft de beslissing om donor te worden ook juridische kanten. Daarom is het belangrijk om je vooraf goed te informeren.

Waarom wil je eiceldonor worden?

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om na te denken over eiceldonatie. Je kent mensen in je omgeving die moeite hebben om zwanger te raken, je hoort, leest of ziet in de media iets over donorconceptie of draagmoederschap. Of je wordt gevraagd. 

Nadenken over eiceldonatie start met de vraag aan jezelf of je echt alleen maar donor wilt zijn, of eigenlijk zelf nog een kinderwens hebt. Als je een eigen kinderwens hebt, is de kans groot dat je wordt teleurgesteld, want je bent als eiceldonor niet de ouder van het kind. Als je zelf geen kinderen hebt en geen kinderwens hebt op dit moment moet je je realiseren dat dit in de toekomst kan veranderen. Als het dan niet lukt om zelf zwanger te worden, kan het moeilijk zijn  dat er van jou wel een donorkind rondloopt waar je niks over te zeggen hebt. 

Een donor heeft niet het recht om beslissingen over de opvoeding van het kind te nemen. Maar een donor heeft ook geen verplichtingen: je hoeft niet financieel bij te dragen, er kan geen kinderalimentatie worden gevraagd en het kind wordt ook geen erfgenaam van jou als donor.

Als je al eigen kinderen hebt, hoeven zij de erfenis straks dus niet te delen met het donorkind. Als je het donorkind wel wilt laten delen in de erfenis, dan kan dat. Dan moet je zelf het initiatief nemen om dat in een testament vast te leggen. 

Anonieme eiceldonatie is in Nederland verboden. In een traject met een draagmoeder hebben wensouders, eiceldonor en draagmoeder meestal in de voorbereiding contact met elkaar. In de wet is vastgelegd dat een kind het recht heeft om als zij 16 jaar of ouder is, de identiteit van de eiceldonor te kennen.

Heb je een levenspartner, dan is het belangrijk om je overwegingen om donor te willen worden ook met hem/haar te bespreken. Want jouw keuze zal ook van invloed zijn op jullie gezamenlijke leven. Wat vindt hij/zij ervan dat er iemand anders zwanger gaat worden van jouw eicellen? Wat gaat het betekenen voor jullie eventuele eigen kinderen? Hoe open gaan jullie zijn naar de omgeving? En hoe zal het zijn als donorkinderen straks of in de verdere toekomst contact met jou zouden willen? 

Meer lezen

Op het Landelijk informatiepunt donorconceptie vind je uitgebreide informatie over eiceldonatie. 

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Counseling bij draagmoederschap
Wat komt er aan de orde bij counseling bij draagmoederschap? [...]
Ervaringen van eiceldonoren
Leer van de ervaringen van anderen [...]
Ervaringen van wensouders
lees hier ervaringen van wensouders [...]