Mijn moeder is draagmoeder of wil dat worden voor wensouders

Je bent een kind en jouw moeder is draagmoeder voor een ander. Of zij wil draagmoeder worden. Wat betekent dit voor jou? 

Als je moeder je vertelt dat zij draagmoeder is of wordt, heb je misschien veel vragen:

  • Hoe gaat dat als je moeder zwanger is? Hoe gaat het bij de bevalling en daarna?
  • Wat betekent dit voor jou? Krijg je een halfbroertje of -zusje? Welke rol speelt het kind in jouw leven? 
  • Is er contact met de wensouders? Misschien ken je ze al of wil je ze graag leren kennen? Voelt het ontspannen of ongemakkelijk, en wat maakt het ongemakkelijk?
  • Hoe leg je dit uit aan je vrienden en klasgenoten?

 

Misschien maak je je zorgen of vind je het vreemd of stom. Of misschien ben je wel trots op je moeder. Het is belangrijk om hier met je ouders over te praten. Als jij of je ouders dit lastig vinden, kunnen zij of jullie samen hulp vragen aan een gespecialiseerde counselor of een gezinstherapeut. Of met iemand anders die je vertrouwt, zoals een meester of juf op school.

Contact met andere kinderen in dezelfde situatie kan ook heel fijn zijn: zij weten wat het is als je moeder draagmoeder is, begrijpen je en kunnen je tips of raad geven. Via de stichting Zwanger Voor Een Ander kan je in contact komen met andere kinderen van een draagmoeder. Zij organiseren bijvoorbeeld ook regelmatig picknicks waar meer kinderen zijn van wie de moeder draagmoeder is of wil worden. 

Misschien vind je het ook fijn om de wensouders (beter) te leren kennen. Zodat je hen vragen kunt stellen over waarom ze een kindje willen met hulp van jouw moeder, hoe het gaat na de geboorte en of je het kindje dan op kunt zoeken. Misschien kun je een keer mee naar een echo of kunnen ze de kinderkamer laten zien. 

Als je moeder straks een dikke buik krijgt, zullen je klasgenoten, vriendjes en juf of meester misschien vragen gaan stellen. Krijg je een broertje of zusje? Hoe kan je dit aan hen uitleggen? Je kunt met je ouders bespreken hoe je dit kunt vertellen. Zij of een juf of meester kunnen jou daarbij helpen. Als je het wil, zou je ook een spreekbeurt kunnen houden over draagmoederschap, zodat kinderen beter begrijpen wat dat is. 

Kijktip:

De moeder in deze aflevering van De faker op vakantie is zwanger én draagmoeder. De kinderen leggen uit hoe dit zit.

Afbeelding
Draagmoeder en haar kind
Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Mijn moeder is eiceldonor of wil dat worden voor wensouders
Voor kinderen wiens moeder eiceldonor is of wordt. [...]
Ik ben geboren met hulp van een draagmoeder
Voor kinderen die geboren zijn met hulp van een draagmoeder. [...]