draagmoeder Nederland

Er zijn verschillende mogelijkheden voor draagmoederschap in Nederland. Bijvoorbeeld draagmoederschap waarbij de draagmoeder ook haar eicel doneert. Of draagmoederschap waarbij er naast een draagmoeder ook een eiceldonor een rol heeft in het traject. Vaak is dit met een bekende draagmoeder. Of met een draagmoeder die wensouders tijdens hun oriëntatie op draagmoederschap hebben leren kennen.

Er zijn geen cijfers bekend over hoeveel kinderen in Nederland met hulp van een draagmoeder geboren zijn. De eerste draagmoederschapstrajecten met tussenkomst van een kliniek in Nederland vonden plaats vanaf 1997. Hierbij werd gebruik gemaakt van eigen genetisch materiaal (dus een eicel en een spermacel) van de wensouders. Sinds 2019 is het ook mogelijk voor mannenstellen om met hulp van een eiceldonor en een draagmoeder een traject in Nederland te doorlopen. 

Draagmoederschap waarbij de draagmoeder met haar eigen eicel en zonder medische hulp zwanger raakt komt al langer voor. Denk bijvoorbeeld aan een vrouw die een kind draagt voor haar zus met vruchtbaarheidsproblemen. 

In de afgelopen twintig jaar zijn er ook veel mensen naar het buitenland gegaan voor een draagmoederschapstraject. 

Behalve praktische voordelen (bijvoorbeeld in kosten en reistijd) kent draagmoederschap in Nederland belangrijke voordelen voor het toekomstig kind. Het kind heeft meer mogelijkheden een relatie op te bouwen met de draagmoeder en de eventuele eiceldonor en diens gezinnen. Daarnaast is het in Nederland makkelijker om de ethische, psychosociale, medische en juridische belangen van alle betrokkenen te borgen.   

Lees meer over de eerste ivf draagmoederschapstrajecten in Nederland

FacebookTwitter

Ook interessant
Ethische aspecten bij draagmoederschap
Welke ethische aspecten zitten er aan draagmoederschap? [...]
Wie is familie bij draagmoederschap?
Een kind krijgen met hulp van draagmoeder (en een donor), betekent dat het kind familie heeft buiten het eigen gezin. [...]
draagmoeder buitenland
Waar moet je rekening mee houden als je een draagmoeder zoekt in het buitenland? [...]