Kiezen voor draagmoederschap

Als je als wensouder zelf niet zwanger kan worden, kan een kind krijgen met hulp van een draagmoeder een oplossing zijn. Van tevoren is het soms lastig te bedenken wat dit betekent. Voor jullie als wensouders, voor jullie kind, voor je toekomstig gezin en voor de draagmoeder. De draagmoeder en haar gezin (en de eventuele eiceldonor) raken betrokken bij jullie gezin.  

Verschillende aspecten van draagmoederschap

Aan de keuze voor draagmoederschap zitten ethische, psychosociale, medische, juridische en financiële aspecten. Het is belangrijk om je hier voorafgaand aan een traject goed over te (laten) informeren, zodat je hierin weloverwogen keuzes kan maken. Over alle verschillende aspecten van draagmoederschap vind je informatie op deze website. In deze oriëntatie kan het ook prettig zijn de verhalen en ervaringen van anderen mee te nemen. Denk ook na over alternatieven. Soms lukt het niet om een geschikte draagmoeder te vinden of een kinderwens te vervullen met hulp van een draagmoeder.

Gelijkwaardigheid van alle betrokkenen

In een traject moeten de belangen van alle betrokkenen worden gewaarborgd op basis van gelijkwaardigheid. Die van het kind, de wensouders, de draagmoeder en eventueel de eiceldonor. Als wensouders draag je naast je eigen belang en kinderwens zorg voor het belang van het kind en de andere betrokkenen in dit proces. Niet alleen gedurende het traject, maar ook daarna in het leven van het kind. Het is belangrijk dat je ook jouw kind later goed uit kan leggen waarom jij welke keuzes hebt gemaakt.

Counseling bij draagmoederschap

Op elk moment in jullie oriëntatie is het van belang om te praten met een gespecialiseerde counselor die je kan voorzien van informatie, met je mee kan denken en vragen kan stellen waar je zelf nog niet aan had gedacht.  

Vormen van draagmoederschap

Er zijn verschillende vormen van draagmoederschap. Draagmoederschap met de eigen eicel van de draagmoeder, draagmoederschap met de eicel van de wensmoeder of een gedoneerde eicel. Misschien weet je voor jezelf al heel duidelijk welke vorm van draagmoederschap jullie voorkeur heeft. Bijvoorbeeld omdat je zelf wel- of juist niet over eigen eicellen beschikt. Welke implicaties heeft deze keuze voor het kind? Wat betekent het voor een kind om zowel een draagmoeder als een eiceldonor of donormoeder te hebben? Wat betekent het voor het kind om niet genetisch verwant te zijn aan een van de ouders? Als ouder is het straks jouw taak om jouw kind hierin te begeleiden en antwoord te kunnen geven op zijn of haar vragen . 

Rol van de draagmoeder

Als je je als wensouder oriënteert op draagmoederschap denk  je over veel dingen na. Hoe zal het zijn tijdens een zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Hoewel het nog ver weg lijkt, is het ook belangrijk na te denken over de periode daarna. Welke rol hebben de draagmoeder en diens gezin in jullie gezinsleven? Welke rol hebben de eventuele eiceldonor en diens gezin in jullie leven? Deze personen raken betrokken bij de vorming van jullie gezin, zij hebben een plek in jullie familiesysteem. Een kind heeft het recht om zijn ontstaansgeschiedenis en afstammingsinformatie te kennen. Het is belangrijk dat een kind weet wie de draagmoeder is en de ruimte en vrijheid krijgt zelf vorm te geven aan de relatie met de draagmoeder en haar gezin. Hetzelfde geldt voor een eventuele eiceldonor. Als ouder heb je de taak jouw kind hierin te begeleiden. De relatie die je aangaat met de draagmoeder en de andere betrokkenen gaat door na de zwangerschap. Je kan hier van tevoren afspraken over maken. Het is belangrijk hierin af te blijven stemmen op elkaar en op het toekomstige kind. Ook in de periode na de zwangerschap kan het fijn zijn in gesprek te gaan met een counselor die jullie hierin kan begeleiden.  

Lees meer over Gezin na draagmoederschap

Afbeelding
wensvaders
FacebookTwitter

Ook interessant
Gezin na draagmoederschap
Een gezin dat gevormd is met hulp van draagmoeder, is een gewoon gezin maar ook een beetje anders. [...]
Wat is draagmoederschap?
Wat is draagmoederschap precies? En vormen van draagmoederschap zijn er? [...]
Counseling bij draagmoederschap
Wat komt er aan de orde bij counseling bij draagmoederschap? [...]