The role of age of disclosure of biological origins in the psychological wellbeing of adolescents conceived by reproductive donation: a longitudinal study from age 1 to age 14

04 februari 2017
Kinderen en draagmoederschap praten over draagmoederschap
Terug naar het overzicht

Wanneer vertel je je kind over de draagmoeder?

Elena Ilioi onderzocht in een lang lopende studie van kinderen geboren via donorconceptie of met hulp van een draagmoeder wanneer het beste moment is een kind te vertellen over zijn of haar ontstaansgeschiedenis. Ten tijde van het onderzoek waren de kinderen 14 jaar.

Methode

Zowel gezinnen die tot stand kwamen met donorconceptie als met hulp van een draagmoeder werden geïncludeerde. Daarbij was het belangrijk dat de kinderen op de hoogte waren van hun ontstaansgeschiedenis. 

Zowel de moeder als de kinderen kregen gestandaardiseerde vragenlijsten in te vullen en een diepte interview. Er werd onder andere gekeken naar familierelaties, moeder-kind interactie en het welzijn van het kind. Er werd vergeleken met een groep kinderen en moeders waarbij de gezinsvorming tot stand kwam zonder hulp van een derde persoon.

Resultaten

De familie relaties werden als positiever geduide en het welzijn van de kinderen was groter als de ontstaansgeschiedenis was besproken voor het 7de levens jaar. Of het voor de leeftijd van 3 jaar werd verteld of tussen 3 en 6 jaar maakt niet uit voor deze uitkomsten.

Conclusie

Het is gunstiger voor familierelaties en het welzijn van het kind om de ontstaansgeschiedenis op jonge leeftijd te vertellen in ieder geval voor de leeftijd van 7 jaar.

volledige artikel

lees het volledige artikel via National Library of Medicine

 


Delen op: FacebookTwitter