Draagmoederschap psychosociaal

Als je draagmoederschap overweegt is het moeilijk om vooraf te bedenken wat dit allemaal voor jou en je kind zal kunnen betekenen. Hierbij ga je ook intensief te maken krijgen met de draagmoeder en mogelijk ook met een eiceldonor. Gespecialiseerde counselors hebben veel ervaring waar wensouders en draagmoeders mee te maken krijgen. Zij kunnen je hier goed over informeren en in begeleiden. Gesprekken met een gespecialiseerde counselor zijn daarom van groot belang.  

Als je voor een draagmoederschapstraject behandeling nodig hebt van artsen in een kliniek zal je ook gesprekken krijgen met een counselor voor begeleiding en screening. Zij kijken met jullie mee en adviseren en begeleiden bij alle aspecten waar je mee te maken kan krijgen. Hiervoor zijn meerdere gesprekken nodig. Het ziet er doorgaans uit als volgt: 

  • Eén of meerdere gesprekken tussen een counselor met de wensouders.  
  • Eén of meerdere gesprekken tussen de counselor en de draagmoeder en diens partner. 
  • Eventueel één of meerdere gesprekken tussen de counselor en de eiceldonor en partner.  
  • En één of meerdere gesprekken met de wensouders en draagouders samen en de wensouders en eventuele eiceldonor samen.         
     

Als je geen kliniek nodig hebt, omdat je draagmoeder zwanger kan en wil worden van haar eigen eicel, zijn gesprekken met een counselor ook sterk aan te raden. Zij kunnen je goed informeren en adviseren en waar nodig psychosociale begeleiding bieden. Ook als je later in het proces tegen dingen aanloopt is het fijn als je laagdrempelig bij een counselor terecht kunt met je vragen. Bijvoorbeeld omdat je ergens tegenaan loopt wat moeilijker is dan verwacht of omdat er iets in de communicatie anders loopt dan je had verwacht.

Gespecialiseerde counselors vind je bijvoorbeeld via Stichting DuRF en Point netwerk

 

 

FacebookTwitter

Ook interessant
Praten over draagmoederschap
Hoe doe je dat, praten over draagmoederschap? Wat vertel je, en op welk moment? [...]
Ervaringen van wensouders
lees hier ervaringen van wensouders [...]
Ervaringen van draagmoeders
Leer van de ervaringen van anderen [...]