Het gedragen kind. Prevalentie en praktijk van draagmoederschap in Nederland
In opdracht van het het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid deed de universiteit Leiden onderzoek naar de prevalentie en het verloop van draagmoederschapstrajecten in Nederland.
Doel van het onderzoek
Doel van dit onderzoek is om inzicht te verkrijgen in de prevalentie van draagmoederschap in Nederland in de periode van 2017 tot en met 2022 en de karakteristieken van deze trajecten. De centrale vraagstelling van dit onderzoek is tweeledig:
1. Prevalentie van draagmoederschapstrajecten
Wat is de prevalentie van draagmoederschap in Nederland in de periode 2017-2022? Hierbij wordt ook gekeken naar verschillende soorten trajecten en routes om juridisch ouderschap en gezag te regelen.
2. Praktijk van draagmoederschapstrajecten en ervaringen van betrokkenen
Hoe zien draagmoederschapstrajecten eruit in de huidige situatie? Hierbij zal zowel worden gekeken naar de feitelijke vormgeving van trajecten en knelpunten daarbij, als naar de ervaringen van betrokkenen bij het traject.
Methoden
Om de onderzoeksvragen te beantwoorden is een dossieronderzoek en een praktijkonderzoek uitgevoerd.
Conclusie
In Nederland worden naar schatting elk jaar tussen de 30 en 50 kinderen geboren met de hulp van een draagmoeder.
Over het algemeen zijn zowel de wensouders als de draagmoeders tevreden over het proces. De knelpunten die zij ervaren zijn voornamelijk gerelateerd aan het ontbreken van een wettelijke regeling voor draagmoederschapsconstructies.
Het wetsvoorstel Kind, draagmoederschap en afstamming zal een deel van deze knelpunten op te lossen, maar er zijn ook nog aandachtspunten. Zoals toezicht op internationale draagmoederschapstrajecten en het recht van kinderen om hun afkomst te kunnen achterhalen.
Behandeling in de Tweede Kamer
In oktober/november 2024 wordt het rapport besproken in de Tweede Kamer.

Blijf op de hoogte
De wereld rondom draagmoederschap staat niet stil. Wil je op de hoogte blijven van relevante onderzoeken, nieuws en actuele ervaringen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.