Het belang van openheid

De band tussen ouder en kind is gebaseerd op liefde, veiligheid en vertrouwen. Dat kan niet zonder eerlijk en open te zijn over draagmoederschap (en donorconceptie). Bovendien is weten van wie je afstamt een mensenrecht.

Weten van wie je afstamt: een mensenrecht

In het Kinderrechtenverdrag staat dat kinderen het recht hebben om te weten wie hun (biologische) ouders zijn. Of een kind in de toekomst daadwerkelijk wil weten wie de draagmoeder of  eiceldonor is, is aan het kind zelf. De één wil dat graag, de ander zegt niet geïnteresseerd te zijn, weer een ander wil dit pas later in haar leven weten, bijvoorbeeld als zij zelf kinderen krijgt.

Kinderen kunnen alleen gebruik maken van dit recht als hun ouders hun verteld hebben dat zij verwekt zijn met hulp van draagmoeder (en eventueel een eiceldonor). 

Geheimen zijn schadelijk

Een kind niet vertellen over draagmoederschap en donorconceptie, betekent dat ouders een groot geheim hebben voor hun kind. We weten uit onderzoek dat geheimen storen in gezinnen en schadelijk kunnen zijn voor de liefdesband in de ouder-kind relatie.

Ouders zijn bang dat het geheim ontdekt wordt. Dat kan zorgen voor stress of spanningen in hun relatie. Kinderen die opgroeien met zo’n geheim en spanningen die daarbij horen, blijken achteraf vaak gevoeld te hebben dat er iets niet klopte.

Door draagmoederschap en/of donorconceptie geheim te houden, bestaat ook de kans dat een kind op een onbedoelde en vervelende manier ontdekt over diens ontstaansgeschiedenis. Via een tante of een buurvrouw, in een ruzie tussen of met haar ouder(s), of uit een DNA-test bij een internationale DNA-databank.

Dat is niet alleen pijnlijk, het is ook schadelijk voor het vertrouwen.

FacebookTwitter

Ook interessant

Praten over draagmoederschap
Hoe doe je dat, praten over draagmoederschap? Wat vertel je, en op welk moment? [...]
Ervaringen van wensouders
lees hier ervaringen van wensouders [...]
Ervaringen van draagmoeders
Leer van de ervaringen van anderen [...]