Medische aspecten bij draagmoederschap

Aan elke zwangerschap en bevalling zijn risico’s verbonden. Naast gezondheid spelen hierbij leeftijd, leefstijl, BMI, eerdere zwangerschappen en bevallingen een rol. Sommige risico’s zijn groter bij draagmoederschap. 

Medisch traject met eiceldonor of eicel wensmoeder

Op dit moment zijn er in Nederland twee klinieken waar je terecht kan voor een IVF-traject met een draagmoeder:  

 • Amsterdam UMC locatie Boelelaan in Amsterdam 
 • Nij Geertgen in Elsendorp 
   

Voor beide klinieken geldt dat er voorwaarden zijn waar wensouders, draagouders en eiceldonoren aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een traject. In beide klinieken worden ook man-man koppels behandeld.

Bijvoorbeeld met betrekking tot (mentale)gezondheid, leeftijd en eerdere zwangerschappen.   

Voorwaarden wensouders:

Voor de wensouders gelden bijvoorbeeld als voorwaarden: 

 • Afwezigheid van een baarmoeder van de wensmoeder  
 • Een ernstige aandoening bij de wensmoeder waardoor zwangerschap potentieel levensbedreigend of ongewenst is voor moeder en/of het kind 
 • Man-man paren
 • Afhankelijk van de kliniek en het traject worden er voorwaarden gesteld met betrekking tot bijvoorbeeld leeftijd, BMI, nationaliteit. 

Voorwaarden eiceldonor:

 • Bij voorkeur jonger dan 36 jaar met een goede eicelvoorraad 
 • BMI bij voorkeur onder de 35 waarbij de eierstokken goed bereikbaar zijn 
 • Bij voorkeur een voltooid gezin

Voorwaarden draagmoeder:

 • De draagmoeder is niet te oud en niet te jong
 • De draagmoeder is lichamelijk en geestelijk gezond. Er mag geen sprake zijn van verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap 
 • De draagmoeder heeft een voltooid gezin. Ten minste 1 voldragen zwangerschap zonder grote complicaties. 
 • De draagmoeder is bereid zich tijdens de periode van behandeling en zwangerschap aan bepaalde gedragsregels te houden, bijvoorbeeld met betrekking tot alcohol, roken en drugsgebruik 
 • De partner van de draagmoeder moet schriftelijk instemmen met de beslissing dat zijn partner draagmoeder gaat zijn en dient contracten mede te ondertekenen. 

Als aan de voorwaarden is voldaan volgt verder medisch onderzoek. Hierin wordt onder andere gekeken naar het risico op zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.  

Risico's bij IVF-draagmoederschap

Bij een IVF-draagmoederschap waarbij niet de eicellen van de draagmoeder gebruikt worden, maar die van de wensmoeder of een donor, zijn er meer medische risico’s. Laat je goed informeren door een arts welke risico’s dat zijn.

Traject met eigen eicel draagmoeder

Bij draagmoederschap waarbij de eicel van de draagmoeder gebruikt wordt, is tussenkomst van een ziekenhuis of kliniek meestal niet nodig. Ook in deze vorm is het goed om stil te staan bij de risico’s van een zwangerschap voor de draagmoeder. Bespreek dit bijvoorbeeld met de huisarts, gynaecoloog of verloskundige. 

Het is verstandig van tevoren onderzoek te laten doen op soa’s en infectieziekten. 

Bij draagmoederschap waarbij de eicel van de draagmoeder wordt gebruikt kan via kunstmatige inseminatie het sperma van de wensvader bij de draagmoeder worden ingebracht. Dit kan eenvoudig thuis via zelfinseminatie.

Lees hier meer over zelfinseminatie

Als zwanger worden via zelfinseminatie niet lukt kan contact worden opgenomen met de huisarts. Klinieken in Nederland zijn terughoudend in hun bereidheid om hierbij te ondersteunen. Er zijn mogelijkheden voor medische ondersteuning in het buitenland, maar de opties wisselen. Neem contact op met een counselor met een specialisatie op het gebied van buitenlands draagmoederschap om de opties te verkennen. 

Verzekeringen

Het is raadzaam om een arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en/of een levensverzekering voor de draagmoeder af te sluiten. Vraag een gespecialiseerde jurist en/of counselor naar meer informatie. 

Afbeelding
kinderwens draagmoeder
Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Ik wil draagmoeder worden
Waar moet je aan denken als je draagmoederschap overweegt? [...]
Ik wil eiceldonor worden
Je overweegt eiceldonor te worden: waar moet je over nadenken en wat zijn de mogelijkheden? [...]
Kiezen voor draagmoederschap
Wat betekent het als je als wensouder(s) hulp van een draagmoeder nodig hebt om je kinderwens te realiseren? [...]