6 maart 2024

Onderzoek begeleiding bij draagmoederschap gestart

Sinds 2020 hebben ook man-man stellen en transgender personen in Nederland toegang tot behandeling met een draagmoeder. De vraag naar deze vorm van draagmoederschap zal daardoor toenemen en er zullen meer kinderen via deze procedure worden geboren. Voor alle betrokkenen in deze nieuwe gezinnen is begeleiding belangrijk, zodat de gezinnen zich goed kunnen ontwikkelen. 

Op dit moment zijn er nog geen nationale richtlijnen voor de begeleiding van ouders, draagmoeders en eiceldonatrices. Een consortium onder leiding van de Universiteit van Amsterdam gaat hier met subsidie vanuit de Nationale Wetenschapsagenda in voorzien.

Ervaringen delen?

Het onderzoek voor een betere begeleiding bij draagmoederschap met eiceldonatie is onlangs gestart. Dat betekent dat de onderzoekers graag in contact komen met (wens)ouders, draagmoeders en eiceldonatrices (waarbij de draagmoeder zwanger is of het kind jonger is dan vier maanden) die hun ervaringen willen delen.

Meer informatie over het onderzoek en aanmelden kan via draagmoederschaponderzoek.nl. Hier lees je ook wat deelname aan het onderzoek precies inhoudt.

Richtlijnen zijn hard nodig, want de procedure van draagmoederschap heeft grote impact
Prof. dr. Henny Bos
Hoogleraar

Draagmoeder onderzoek poster voor zwangerschap

draagmoeder onderzoek
pdf | 119 kB

Draagmoeder onderzoek poster na zwangerschap

draagmoeder onderzoek
pdf | 119 kB
Delen op: FacebookTwitter