Hoogtechnologisch draagmoederschap: 'Ik verwachtte leegte en jaloezie te voelen'

06 April 2023
IVF- Hoogtechnologisch draagmoederschap
Terug naar het overzicht

Esther (39) en haar partner Jurre (33) verwachten een tweeling. Schoonzus Ellen (37) draagt de kinderen voor hen. Esther vertelt hoe zij dit proces ervaart. 

Nieuwe relatie, grote kinderwens

In een eerdere relatie kreeg Esther twee kinderen, nu 12 en 9 jaar oud. Omdat haar gezin toen compleet was, en ze veel last had van endometriose, werd haar baar moeder verwijderd. 

Na de ingreep ontmoette ze een nieuwe liefde, Jurre, met een grote kinderwens. De enige mogelijkheid was hoogtechnologisch draagmoederschap: eicellen van Esther via ivf bevruchten met zaad van Jurre, en het embryo bij een draagmoeder plaatsen.

Waar vind je een draagmoeder?

Via haar schoonmoeder hoort Esther dat haar schoonzus Ellen geen kinderen meer wil maar dolgraag nog wel eens zwanger zou willen zijn. Na lange aarzeling durft Esther haar te vragen.

In november 2020 besluiten ze het avontuur aan te gaan. Een jaar later is de eerste terugplaatsing van een embryo. Bij de zevende poging is het raak, en blijkt het een tweeling te zijn.

Ik had ergens wel verwacht wat jaloezie te voelen richting Ellen, omdat zij de kleintjes mag dragen en ze voelt schoppen. Ik verwachtte me leeg te voelen, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo: bij elke controle ben ik aanwezig en moet ik huilen als ik de hartslagen hoor. Als Ellen voelt dat ze schoppen, pakt ze meteen mijn hand om het te laten voelen.
Esther
wensmoeder

Band met de draagmoeder

Als de kinderen straks geboren worden, spendeert Ellen de kraamweek bij Esther en Jurre thuis. Daarna gaat ze één dag in de week oppassen. Esther vindt het belangrijk dat de kinderen een band kunnen ontwikkelen met Ellen.


Delen op: FacebookTwitter