6 juli 2022

Landelijk Informatiepunt Draagmoederschap

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het initiatief genomen voor een Landelijk Informatiepunt Draagmoederschap. Aan de redactieraad van het LIDC is gevraagd om dit informatiepunt op te gaan zetten.

Het streven is om draagmoederschap.nl begin 2023 live te laten gaan.

Afbeelding
draagmoeder informatie

Wetsvoorstel over draagmoederschap

Op dit moment werkt het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan een wetsvoorstel over draagmoederschap. In het wetsvoorstel wordt een beroep gedaan op wensouders om keuzes te maken die in het belang van het kind zijn.

Zo komt er een register waarin informatie over de ontstaansgeschiedenis en afstamming van het kind bewaard wordt. Ouders worden wettelijk verplicht om hun kind te vertellen dat zij hulp hebben gehad van een draagmoeder.

Daarbij hoort goede informatievoorziening.

Belang van het kind voorop

Voor wensouders en vrouwen die nadenken over draagmoederschap is het belangrijk dat zij op een makkelijke manier betrouwbare informatie kunnen vinden. Dat kan straks bij het Landelijk Informatiepunt Draagmoederschap draagmoederschap.nl.

De website van dit Landelijk Informatiepunt Draagmoederschap zal lijken op die van het LIDC. Zo wordt ook de gezamenlijke missie zichtbaar gemaakt: gezinsvorming met het belang van het toekomstige kind voorop.

Beide websites zullen voor specifieke informatie over donorconceptie en draagmoederschap naar elkaar verwijzen.

Zwanger voor een ander

Voor het Landelijk Informatiepunt Draagmoederschap zal de redactieraad uitgebreid worden. Naast Fiom, NVOG, Point netwerk, Stichting Donorkind en Stichting Meer dan Gewenst, zal ook de Stichting Zwanger voor een ander hierin vertegenwoordigd zijn.

FacebookTwitter